KROMI
og senior
Av en eller annen grunn har de eldre lett for å gi opp kroppen sin. «Nei, nå har jeg blitt så gammel at det ikke er noe å gjøre med.» Riktignok har klinikken vår et spesielt fokus på barn og unge, men nettopp dette har gjort oss enda bedre til å behandle godt voksne. Det kreves en følsom hånd for å kjenne hva som skal til for å myke opp en eldre nakke. Flere av de eldre blir veldig positivt overrasket over fremgangen, og det synes vi selvsagt er svært hyggelig.
Seniorer er alltid velkommen til oss.
-
Smerter i kroppen
Før i tiden visste de eldre at «gikta» kunne slå til, og da fikk man vondt. Dette måtte man bare akseptere. Hos oss aksepterer vi det ikke. Vi ser mange eldre som får bort smertene og bedrer livskvaliteten. Det er ikke nødvendigvis vanskeligere hos eldre enn andre. Noen ganger er det lettere. Vi behandler alle smerter, men mest nakkesmerter, hodepine, ryggsmerter mellom skulderbladene og nederst; hofte-, ankel- og fotsmerter.
-
Svimmel eller ustø?
Når man blir eldre kan det å bli ustø på bena begrense livskvaliteten. Det kan være fordi man får svakere muskler eller stive ledd i bena. Dette kan vi hjelpe deg med. Ustøhet kan også være fordi ryggsøylen og nakken har blitt stiv og musklene stramme. Vi jobber med nakken og kan forandre balansen så du blir stødig på bena igjen. Vi har hatt eksempler på eldre som ikke kan gå over gulvet uten å støtte seg på grunn av svimmelhet. Men etter behandlinger som løsnet på muskelspenninger har de ikke bare kunnet gå inne, men også til butikken hvor de ikke hadde vært på lang tid. Med oppfølging er dette en tilstand som kan holde seg lenge. Svimmelhet kan ha mange årsaker, så du trenger en legesjekk før du kommer til oss. Krystallsyke er en vanlig årsak når man blir eldre. Enkelt forklart oppstår svimmelheten når de små krystallene vi har i det indre øret løsner og sender feil signaler til hjernen. Dette kan bli bedre med noen øvelser som vi kan vise deg.
-
Å bli sliten
NDet er morsomt å se når eldre mennesker friskner til og får ny energi. Dette opplever vi når vi får myknet opp nakke og muskler. Slitenhet er noe som kan skje som følge av mange sykdommer, så du må sjekke med din lege først og være sikker på at du ikke har andre sykdommer. Etter en undersøkelse kan vi si hva vi kan hjelpe med slik at din kropp og nakke kan bevege bedre og gi deg bedre livskvalitet.
-
Etter en operasjon
Vi lever i en tid der slitte kroppsdeler kan erstattes med nye. Hofter og knær er de mest vanlige, men andre ledd kan også bli satt inn. Ofte går rehabiliteringen bra, men det kan være at man sitter igjen med smerter eller nedsatt kraft. Hos oss tester vi musklene for å identifisere svakheter. Smerten kan komme av komplikasjoner i operasjonen, men ikke nødvendigvis. Noen ganger kan den ligge i muskler og bindevev rundt leddet, og dette kan vi behandle. Det som oppleves som en ikke vellykket operasjon, kan bli helt fin. Det er ikke uvanlig at man må gjennom en eller annen operasjon når man blir eldre. En operasjon tapper krefter, og det er lurt å tenke på å trene opp kroppen igjen selv om det ikke er ledd som er operert. Det er vist god effekt etter for eksempel kreftoperasjoner.
-
«Hvileløse ben»
En god del eldre har smerter i leggmuskulaturen og opplever at bena får kramper og slapper aldri av. Når dette kommer om natten er det veldig plagsomt. Hvileløse ben, restless legs kan behandles ved å bedre muskelfunksjonen og blodgjennomstrømningen. Smertene får vi som regel bukt med, hvileløse ben kan vi ofte roe ned, men kan ikke garantere at alle blir bra.
-
Hofteplager
Utover i livet er det mange som får plager med hoftene. Noen ganger er en hofte utslitt og må opereres, men for mange har de bare blitt stive etter et langt liv. Hofteartrose betyr ikke nødvendigvis operasjon. Slike plager kan gi smerter og det kan begrense hvordan og hvor langt man kan gå. Vi har opplegg for undersøkelse og behandling av leddene slik at de beveger seg bedre. Dessuten får du enkle, men effektive øvelser du kan gjøre hjemme eller komme å trene og tøye her hos oss. Med de riktige teknikkene kan resultatet bli overaskende bra og det blir lettere å gå igjen. Etter en undersøkelse kan vi fortelle hva vi kan gjøre. Velkommen til oss! -
Trening og testing
Selv om du har blitt litt eldre kan du faktisk trene, komme i bedre form og bli sterkere. Hos oss kan du også bli testet så du ser klart og tydelig at du har blitt sterkere. Slikt gjør godt for motivasjonen! Vi har et lite miljø hvor du kan trene kondisjon, styrke og bevegelse. Det er ikke stress og mas, du kan trene etter eget tempo og ønske, og du får en fysioterapeut til å sette opp treningen for deg. Hos oss er det du som bestemmer tempo. Hvis du foretrekker å trene i sal med masse folk og høy musikk, er nok ikke dette stedet for deg. -
Å føle seg bedre
Noen eldre synes det å bli eldre kan være utfordrende og man kan få vanskelige tanker. Vi mener en god samtale med vår samtaleterapeut, som er psykolog, kan hjelpe. Hun hjelper med å få tankene på rett spor så hverdagen blir lettere og betydningsfull. Veiledning til lett trening og aktivitet i hverdagen bedrer kroppen, og sinnet får det lettere. Vi har samtalegrupper for eldre som er ledet av vår samtaleterapeut. Her blir det pratet om morsomme og gode, men også vanskelige temaer. Bli hjulpet og hjelp noen andre.