Idrettskader
Idrettsskader rammer i hovedsak bevegelsesapparatet, det vil si muskler, sener, ledd og skjelett, og oppstår så vel under trening som i konkurranser. De vanligste idrettsskadene er de såkalte bløtdelsskadene, men bruddskader forekommer selvsagt både akutt og som tretthetsbrudd. Rent praktisk deles bløtdelsskadene ofte inn i akutte skader og belastningsskader.
Akutte skader
Akutte bløtdelsskader skyldes at muskler, sener eller bånd et øyeblikk har vært utsatt for overbelastning på grunn av et akutt direkte eller indirekte traume. Eksempler på dette er ankelforstuing, strekk og leddbåndskade.
Belastningsskader
Dette er skader som inntrer når kroppsdeler er overbelastet etter gjentatt og ensidig belastning over lang tid. Ved jevnlig trening kan nesten umerkelige småskader ikke rekke å heles og dermed langsomt forverres. Belastningsskader rammer som regel senefester på knokler eller muskler, samt selve knokkelen. Eksempel er tennisalbue, akillestendinose og slimposebetennelse i skulderen.
-
Ultralyd
Ved bruk av ultralyddiagnostisering kan vi med stor nøyaktighet finne ut hva som er skadet og omfang av skaden. Deretter kan vi med større nøyaktighet si noe om forventet tilhelingstid, starte riktig rehabilitering og det som evt. kan gjøres for å forebygge nye skader. Vi kan også bruke UL underveis i en rehabiliteringsprosess. For oss på Kromi Helse er ultralyd et viktig verktøy for å stille riktig diagnose og dermed gi best mulig hjelp til utøveren.
-
Rehabilitering og behandling
For å gjøre rehabiliteringen så effektiv som mulig, er det viktig at den tilpasses den enkelte utøver. Det må hele tiden være en progresjon i belastning, slik at utøveren er i stand til å tåle belastningen i den aktuelle idrett/aktivitet. Underveis i en rehabilitering er det ofte nødvendig med manuell behandling av bløtvev som er skadet, og bløtvev som blir ekstra belastet pga endret bevegelsesmønster. Vi på Kromi Helse har kompetanse innen flere behandlingsmetoder og kan gi enhver mosjonist eller utøver den riktige behandlingen.
-
Testing
I vårt laboratorium På Kromi Helse har vi meget avansert utstyr som gjør det mulig å teste muskelstyrke og leddbevegelighet i nær sagt alle varianter. Med et høyhastighetskamera kan vi analysere alle typer bevegelser og teknikker, og etter vurdering av resultatene kan vi gi deg en forklaring, helt konkrete øvelser og spesifikk behandling. Slik måling er meget viktig når man skal avgjøre om utøveren er klar for å gå tilbake til full deltakelse i sin idrett. Testing kan også gjøres med et forebyggende formål. Da ser vi etter faktorer som erfaringsmessig kan disponere for skader i den aktuelle idretten.
Typiske tester:
• Knestabilitet
• Ankelstabilitet
• Skulderbevegelighet
• Forskjell i styrke etter skade/operasjon.
• Bevegelighet
• Spenst/hurtighet -
Prestasjonsfremmende behandling
I tillegg til testing, skadeforebygging og behandling ved skade, ønsker mange aktive utøvere og mosjonister å få behandling også når de er skadefrie. De fleste ønsker dette i forbindelse med perioder med mye trening eller i forkant av en konkurranse, for å «preppe kroppen» til å yte maksimalt. Vi gir da behandling ut i fra pasientens ønsker, evt. tidligere skadehistorikk og selvfølgelig med den aktuelle aktiviteten som utgangspunkt. En del ønsker også behandling etter endt prestasjon for å pleie kroppen litt før nye utfordringer venter. Terapeutene på Kromi Helse har lang fartstid innen idrett, både som utøvere og terapeuter og vet hva som skal til for å prestere. Vi kan hjelpe alle, uansett hvilket nivå man ønsker å prestere på.